نوک مداد سیاه میثم با فشار دستش دوباره شکست، آن روز بیشتر وقتش صرف تراشیدن نوک مداد شده بود. با اینکه نیم ساعتی از تکلیف سر کلاسی میگذشت و تقریباً همه بچهها دو صفحه از مشقهایشان را انجام داده بودند؛ اما هنوز میثم نتوانسته بود نصف صفحه هم بنویسد! همکلاسی میثم شانهاش را تکان داد : «چرا اینقدر کند مینویسی!؟»
معلم با خودکار قرمزش چند ضربه محکم روی میز زد و بلند گفت: «بچهها! وقت تموم شد.»
در نوشتار دانش آموزان مخصوصاً مقطع ابتدایی، مشکلات فراوانی مانند کند نویسی، کج نویسی، پر فشار نویسی و موارد بسیار دیگری وجود دارد که مجموع این مشکلات بد نویسی نام میگیرد. یکی از اصلیترین چنین مشکلاتی کند نویسی است. کند نویسی سبب بروز مشکلات فراوانی در درس املا میشود و کودک را در انجام تکالیف ناتوان میسازد. اگر کند نویسی در سنین پایین درمان نگردد، در بزرگسالی باعث به وجود آمدن مشکلات دیگری میشود.
علت کند نویسی
از علل کند نویسی میتوان به این موارد اشاره کرد: عدم هماهنگی چشم و دست، عدم صحیح در دست گرفتن قلم و فشار زیاد قلم روی کاغذ، ضعیف بودن عضلات انگشتان و دست، ملالآور بودن نوشتن به دلیل ضعف یا عدم داشتن انگیزه و...
تقویت هماهنگی چشم و دست چگونه انجام میشود؟
در صورت مشاهده علائم زیر میتوانید از تمرینهای تقویت عضلات استفاده کنید:
بنابراین، اولیای خانه و مدرسه باید جهت تقویت هماهنگی چشم و دست برنامه ریزی کنند. اما قبل از انجام برنامهای که برای تقویت هماهنگی چشم و دست طراحی شده، بهتر است اول اطمینان یابند که چشم و دست برتر کودک هر دو در یک طرف قرار دارد. در اغلب افراد طرف راست بدن نسبت به طرف چپ برتری دارد؛ بدین معنی که آنان بیشتر از چشم، گوش، دست و پای راست استفاده میکنند. در بعضی هم قسمت چپ بدن برتری دارد و چشم، گوش، دست و پای چپ را مورد استفاده قرار میدهند. به همین دلیل ابتدا با انجام تستهایی برتری هر کدام از اندامها را مشخص سازید تا دریابید که دانش آموز راست دست همهی فعالیتها را با طرف راست بدن انجام می دهد یا برعکس. فعالیتهای زیر جهت تقویت هماهنگی چشم و دست مناسب است:
راهکار برای درمان
کودکان کند نویس قلم را با فشار زیاد در دست میگیرند تا حدی که دستشان عرق میکند. معلمان باید میزان فشار وارد کردن دست بچهها به قلم را کنترل نمایند. همچنین نکات دیگری نیز باید مورد توجه قرار گیرد از جمله: